Skylten sitter på Västgötagatan, nära korsningen med Vartoftagatan, på Södermalm i Stockholm. Foto: Peter

Skum skyltkombination – vad gäller?

Får bussar köra här eller inte? Teknikens Världs trafikexpert Ruben Börjesson ger tydliga svar på vilka som får och inte får köra i körfältet.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Läste med visst intresse inlägget om kollektivkörfält och påbudsskyltar i senaste numret. På vägen hem passerar jag en ”busskylt” med tilläggstavla som fått mig att fundera mer än en gång över vad de egentligen vill säga. Kanske har du svaret?

/Peter

Svar:

Hej Peter. Ja, man kan ju fundera hur de menar. Ska vi gå efter trafiklagstiftningen så får alla som får köra i kollektivkörfält, alltså fångtransporter, prinsessan Madeleine*, polisbilar med flera, men inte bussar köra i just det här kollektivkörfältet.

* Sommaren 2013, fyra dagar innan hennes eget bröllop, stoppades prinsessan Madeleine av polis när hon for fram i en bussfil. Hon hävde sin rätt att få köra i bussfil samtidigt som polisen på plats var osäker på situationen. Hon släpptes iväg utan böter. Polisen kontrollerade saken i efterhand och fann då att prinsessan Madeleine inte är immun utan borde ha fått böter. Polisen lade senare ned ärendet på grund av omständigheterna med bland annat stundande bröllop som likställdes med ett statsbesök.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!