Storleken har ingen betydelse

Huvudled, väjningsplikt eller högerregel. Vår expert Ruben Börjesson reder ut vad som gäller.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej Teknikens Värld. Jag bor i en förort till Stockholm och skjutsar barn till skolan då och då. Halvvägs dit finns ett vägavsnitt som är en stor bred gata med en fil i vardera riktning. Vägen är som sagt stor men är trots det ingen huvudled. Anslutande vägar från höger har inga märken i gatan som visar att de ska lämna företräde. Här uppstår den där jobbiga situation där alla TROR att det är huvudled, även de som kommer från höger. Detta skapar stor förvirring och osäkerhet. Om jag kör på stora vägen och stannar för att släppa fram de från höger blir trafiken stillastående och inte sällan är det någon bakom en som tutar för att jag inte kör. Jag tvingas alltså att välja mellan att inte följa trafikreglerna och riskera att hamna i farliga situationer eller stoppa upp trafiken och skapa irritation. Hur ska jag tänka och till vem/vilka ska jag vända mig för att påpeka problemet? 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!