Omkörning

Undviker smuts efter att ha blivit omkörd

För att undvika smutsig bil kör min vän alltid över till vänster körfält när han har blivit omkörd. Är det rätt eller fel?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej!

Läste med intresse frågan och svaret om omkörningsregler vid dåligt väder och nerstänkning. Jag har en vän som direkt efter att han blir omkörd på motorväg flyttar sig till det vänstra körfältet för att undvika att bli nerstänkt av det omkörande fordonet. Han menar att det blir mindre smuts på bilen och framför allt på vindrutan. Det händer då, tyvärr, att bakomvarande "ikappkörande" fordon gör omkörning i det högra körfältet. Man har inte tid att vänta på att min vän skall återgå till det högra körfältet. Jag har sagt till min vän att jag tycker han har fel "körstil". Vad säger "expertisen" om hans vana/ovana?

Hälsningar från en gammal prenumerant från 1956.

/Bo Nylander

Svar:

Hej Bo!

Din vän har fel körstil, men till viss del kan jag förstå hans argument. Det är ett oskick av den som kör om att köra in för tidigt och smutsa ner den omkörde i onödan. Framför allt förare med lite körvana svänger in alldeles för tidigt efter en omkörning. Inom polisen lär man ut att i normalfallet återgå till höger körfält efter en omkörning när den omkörde syns i inre backspegeln

Trafiklagstiftningen säger:

"Vid färd på väg skall fordon föras i det körfält som är längst till höger i färdriktningen och som är avsett för fordonet."

Omkörning på "fel sida" är tillåtet enligt följande:

"Om körbanan är indelad i körfält som anvisats för olika vägvisningsmål genom körfältsvägvisare, får fordon föras i det körfält som är lämpligast med hänsyn till den fortsatta färden."

Det kan alltså vara tillåtet att köra om din vän på "fel sida".

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!