Vad är BD-dubbdäck?

Jag hittar dubbdäck med samma namn men det ena har tilläggsbokstäverna BD, vad betyder det? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej! Jag letar dubbdäck på internet och ser att många återförsäljare har två olika sorter Continental IceContact till olika priser.

Den ena kallas ”Conti IceContact” och den andra ”Ice Contact BD”. Det finns även en återförsäljare som kallar den ”DOT10”. Vad är skillnaden?

Sedan har jag ytterligare en fråga: Jag har en V70N -06 med dimensionerna 195/65 R15 91V (sommar). IceContact hittar jag endast med de sista siffrorna ”95T XL”. Går det lika bra att köra med dem?

/Adam

Svar:

Hej Adam. När det gäller ContiIceContact så står BD-märkningen för Brilliant Plus-stud, vilket alltså är Continentals namn på den dubb de använder i däcken. När däcket lanserades (2010) så hade det inte BD-märkningen och jag är osäker på exakt när det infördes. Om det innebär någon praktisk skillnad ska jag låta vara osagt. Däcket har alltid, sedan första testet det var med i hos oss, presterat mycket bra.

När det gäller belastningsindex så händer det att tillverkare tar bort vissa alternativ när det kommer till vinterdäck. I ditt fall är det inga problem att använda ett 95-klassat däck. Det däcket ska klara en högre viktbelastning per däck än vad som krävs för bilen. Att gå åt andra hållet, det vill säga under 91, blir däremot fel.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!