Krockkudde

Vad göra när krockkudden blivit gammal?

Ska man behöva skrota sin gamla bil för att krockkuddarna är gamla? Teknikens Världs experter ger råd i frågan.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hur gör vi, efter tolv femton år, när krockkuddarna enligt biltillverkarna skall bytas. Jag tror att de flesta bilägare inte vill lägga mycket pengar på en bil som är så pass gammal. Skall vi skrota bilarna? Vad säger besiktningen?

/Ralph Sundberg

Svar:

Tack för ditt brev och din intressanta fråga. Jag har talat med Volvo som uppger att de numera har släppt åldersgränsen på 15 år. De uppger att de har genomfört omfattande tester och har inte märkt av någon förändring som påverkar funktionen. Därför menar Volvo numera att krockkuddarna håller bilens hela livslängd. Den som har en dekal i sin Volvo som säger att livslängden är begränsad till 15 år kan alltså bortse från den. Utan att ha kontrollerat saken med övriga biltillverkare tror vi att man kan utgå från att krockkuddens livslängd gäller oavsett bilmärke.

På kontrollbesiktningen är kravet att krockkudden ska vara i funktion. Lyser varningslampan för SRS-systemet blir bilen underkänd. Krockkuddens ålder bryr man sig inte om.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!