Varför är skyltarna olika?

Varför har vissa grisar en svans som pekar uppåt medan andra har svansen nedåt?Teknikens Världs trafikexpert reder ut skillnaden mellan skyltarna.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En sak jag länge undrat – på väg 52 norr om Stigtomta varnas det för vildsvin. Inget konstigt med det, bortsett från att på ena skylten har vildsvinet svansen uppåt och från andra hållet har vildsvinet svansen nedåt. Vad beror detta på?

/Ragnar S

Svar:

Hej Ragnar. Det är faktiskt mer avancerat än vad man kan tro. När du kör den vägen mot Katrineholm så kommer grisarna i allmänhet springande från höger, från gärdet och då är de uppjagade och har svansen i vädret, vilket skylten visar. De grisar som går över från andra sidan, från skogen, är lugna och går eller springer i ett lugnare tempo. En lugn gris har svansen nedåt, precis som skylten säger.

Ska vi nå nollvisionens mål så måste vi som förare få så här bra information av skyltarna så att vi kan vidta rätt åtgärd när det händer något.

Idet här fallet gäller: dyker det upp en lugn gris så kör man framför den. Den väntar eftersom den inte har någon brådska. Den uppjagade grisen bryr sig inte om att det kommer en bil utan fortsätter i snabbt tempo. Man ska då köra bakom den.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!