Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Varför är skyltarna olika? Del 2

De två varningsskyltarna för vildsvin orsakar fortsatt förbryllelse. Teknikens Världs trafikexpert Ruben Börjesson rycker ut en andra gång för att förtydliga vad som verkligen gäller.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Mitt expertsvar angående grisskyltar har väckt mycket debatt på vår hemsida så jag känner mig manad att förklara ytterligare.

Vi har lagstiftning och där finns vägmärken också. Lagstiftningen släpar ibland och kan till och med vara otydlig. Då får man via rättsfall se hur domstolarna dömt och det kan göra en klokare. Finns det inga rättsfall får erfarenhet och sunt förnuft gälla tills vidare.

I det här fallet släpar lagstiftningen. Det är bara den snabba grisen som finns med i vägmärkesförordningen, när den lugnare kommer med vet jag inte.

Skulle man då följa lagstiftningen exakt så är det bara varning för gris från ena hållet. Så kan det väl inte vara? Några rättsfall finns inte. Då är det sunt förnuft och erfarenhet som gäller. Ska vi vidare mot Nollvisionen så måste väghållaren vara tydligare än lagstiftaren tänkt sig från början och det är man i det här fallet.

Enligt mina efterforskningar har grisolyckorna minskat på det här vägavsnittet. Däremot blev en katt ihjälkörd alldeles i närheten.

(Hur Ruben fick tag i sin "mössa" är fortfarande en väl dold hemlighet.)

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!