Varför kör vi inte på E100?

Det skulle vara mer energieffektivt att göra så varför kör vi med E85 i stället för E100 i Sverige. Ingenjör Östlund reder ut frågan.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej Teknikens Värld. Det sägs att etanol är ett av världens mest tillverkade biodrivmedel (70%) men är i Sverige inte tillåten att säljas för drivning av bilar i fossilfri form utan blandas ut med bensin och förstör de fossilfria egenskaperna och kallas då E85.
Varför?
Fördelen med ren etanol som jag ser det är att man kan konstruera en motor som är mer energieffektiv än en motor framtagen för bensin. Oktantalet i ren etanol är ca 110 vilket sägs möjliggöra detta. En rätt optimerad motor körd på ren etanol sägs också kosta hälften så mycket i drift som en motsvarande bensinbil.
Ren etanol borde kunna användas i dagens bensinbilar om de konverteras för det bränslet vilket troligtvis inte är mer komplicerat än att konvertera till E85.
En bil som körs på ren etanol släpper inte ut några kolväten och betydligt mindre kväveoxider vilket bidrar till renare luft. De startsvårigheter i kyla det pratas om kan sannolikt lösas med att till exempel låta bilen starta på alkylatbensin eller förvärmning av etanolen. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!