Vem får boten från fartkamerorna?

Det påstås att det numera är bilägaren som får fortkörningsboten skickad till sig efter att en bil fångats av en fartkamera. Men är det verkligen så? Vår trafikexpert berättar vad som gäller.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej!

Angående ämnet hastighetskameror – en kollega påstår att reglerna ändrats så att böterna nu skickas till bilägaren om föraren inte kan identifieras på fotot från en hastighetskamera vid fortkörning. Stämmer detta? I så fall tycker jag att man borde hört talas om det, för det skulle väl kräva en större lagändring?

/Anders

Svar:

Hej Anders!

Reglerna har inte ändrats. Det är fortfarande den som sitter bakom ratten som är ansvarig för fortkörningen. Däremot kan polisen skicka en förfrågan till bilägaren om vem som körde vid tillfället. Då skickas inte någon bild.

Ungefär 30 procent av de som kör för fort förbi en påslagen trafiksäkerhetskamera kan identifieras och får böter. En del tycker det är dåligt, en del tycker det är helt okej. Jämfört med annan ”brottslighet” så är det väl helt okej tycker jag.

Man ska komma ihåg att avsikten med kameraskåpen är att minska de allvarliga olyckorna med svåra personskador och dödsfall. Huvudsyftet är alltså inte att få fast fortåkaren utan att sänka hastigheten på det olycksdrabbade vägavsnittet. Skåpen har placerats ut på de mest olycksdrabbade vägavsnitten, det innebär det statliga vägnätet med hastighetsgräns 70 km/h och uppåt. Det fungerar bra och de allvarliga olyckorna minskar där kameraskåpen finns.

LÄS MER: Fler fartkameror ska sättas upp i Sverige

Nu är det på gång att även sätta upp kameraskåp på det kommunala vägnätet. Det innebär i tätorter på gator som inte är genomfartsleder. Genomfartslederna tillhör oftast det statliga nätet. Dessa kameraskåp kommer troligen inte att göra samma nytta. Om syftet med skåpen är att minska antalet döda och svårt skadade så funkar inte det på vägavsnitt där det redan är noll.

Du behöver inte svara alls vem som kört bilen. Vi har inget tvång för angiveri i Sverige. En hel del företag däremot har i sin trafiksäkerhetspolicy att deras fordon ska följa hastighetsbestämelserna och om de får en förfrågan så svarar de.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!