Renault Espace och Renault Grand Espace

Vilken minibuss ska jag välja på semestern?

Vi behöver en rymligare bil för årets semestertripp. Det står i valet mellan två olika, kan Teknikens Värld hjälpa mig med vilken jag ska välja?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är så här att vi har tänkt bila i Europa i sommar och vår BMW 318d Touring är lite för trång och har en sittplats för lite för att vi ska kunna ta den ner, så vi har bestämt oss för att köpa en semesterbuss! Detta för att det blir mycket billigare att köpa en buss och sälja senare i sommar än att hyra en. Men kruxet är att vi har hamnat i ett läge där vi har två vettiga alternativ att välja på.

Alt. 1: Renault Grand Espace 2,2 dCi Privilege -07 (facelift) som gått ganska precis 18 000 mil, automat, silverfärgad. Bilen är fullutrustad med allt som gick att köpa till när den var ny, förutom drag och DVD i baksätet. Den är i exceptionellt bra skick då det bara är en man som ägt den och därmed aldrig använt de fem bakre stolarna som är av ljust läder, de har bara stått i ett förråd. Den är servad var 1 500:e mil i stället för var 3 000:e sedan den var ny och många slitdelar är nybytta. Men tyvärr är AC-pumpen och kondensorn paj. Detta kan vi dock laga själva för cirka 5 000 kr (i priset ingår påfyllning på verkstad). Fina vinter- och sommardäck på originalfälgar. Pris: 55 000 kronor, ej prutbart.

Alt. 2: Renault Espace 2,0T -06 som gått 12 000 mil, manuell, svart. Helt okej skick. Utrustad utöver standard med svart läderklädsel, xenonljus och dragkrok. Full servicehistorik, behöver byta kamrem men det kan vi göra själva och då kostar delarna cirka 1 300 kr. Vinter och sommardäck som ej är på originalfälgar. Pris: nerprutat till 40 000 kronor.

Vilken skulle du välja om du skulle ha en trevlig sommarbil som skulle vara lättsåld i slutet av sommaren? Är en fullutrustad bil mer lättsåld än en normalutrustad dito? Låter det som vettiga alternativ, eller har du något bättre förslag på bilmodell som funkar som bra semesterbil (hyfsat snål, rymlig för sex ”vuxna” människor + packning och komfortabel), som kostar max 70 000 kronor och som är lättsåld på begagnatmarknaden? 

Skulle vara mycket tacksamt att få lite feedback här då jag inte är helt hemma på detta område!

Till slut vill jag tacka dig får otroligt roliga och intressanta reportage från dig som alltid har en spännande vinkel på det hela och en finurlig knorr i slutet. Fler som du behövs i biltestarvärlden!

/Isak Öhrlund

Svar:

Du skriver att den ska rymma sex vuxna plus packning. Med tanke på utrymmesbehovet skulle jag ta Grand Espace, just för att den är ”Grand”. Att få plats med sex personer och bagage i vanliga Espace är lite knepigt. Men hade det inte varit för det tycker jag den lilla bensindrivna Espace verkar vara det säkraste köpet. Visserligen kommer den att dra mer under sommarsemestern men jag tycker prisskillnaden och miltalet talar för Espace 2,0T. Duktigt av dig att byta kamremmen på Renault-motorn, den är ju känd för att vara svår. Båda är relativt svårsålda. En diesel brukar vara att föredra, men i det här fallet tycker jag pris- och målskillnad talar till bensinbilens fördel. En sådan här stor diesel kostar mycket i skatt, det påverkar betalningsviljan. Ha så kul på resan!

Ett tips för dig, och alla andra som är ute efter en bil att ha över semestern, är att titta på dessa värdeminskningstabeller beräknade över en tremånadersperiod.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!