Bilister som även cyklar är mer observanta i trafiken

Ny undersökning visar att bilister som även tar sig an trafiken per cykel är mer observanta – även på väldigt små scenarion.

Fords kampanj ”Share The Road” har som uppgift att skapa harmoni mellan olika typer av trafikanter och därmed forma en säkrare miljö. Nu har man gjort en undersökning bland 2 000 trafikanter i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland som visar att bilförare som även har erfarenhet av att cykla i trafiken är mer observanta.

Deltagarna har fått se två fotografier på samma miljö men med detaljer som skiljer bilderna åt. De med erfarenhet från både cykel och bil hittade skillnaderna på i snitt 9,25 sekunder mot 10,68 sekunder för de som enbart körde bil. Den först nämnda gruppen hade dessutom tre procents större träffsäkerhet. Ett par av bilderna kan du själv se i galleriet nedan. Kan du se skillnaden?

Kampanjen har tidigare haft virtuella ”hjulbytar-kurser” som visat att 60 procent av deltagarna efter utbildningen har ändrat sitt trafikbeteende. Ett smakprov på kursen kan du se på 360-graders-klippet nedan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer