En ny lag skulle få bukt med bilmålvaktsproblemen. Men än så länge har den inte gett någon effekt då skulderna fortsätter att öka.

Det är Sveriges Radio som rapporterar att svenskarnas fordonsrelaterade skulder till Kronofogden fortsätter att öka och nu är högre än någonsin. Omkring 2,2 miljarder kronor är vi skyldiga staten och det är främst bilmålvakternas andel, numera på cirka 400 miljoner kronor, som växer. Enligt Johan Krantz på Kronofogden är den bilmålvakt som är skyldig mest uppe i 62 miljoner kronor.

Antalet bilmålvakter är ungefär hundra stycken. De tio mest frekvent använda av dem äger tillsammans omkring 20 000 bilar. Nyligen avled en 60-årig bilmålvakt som hade 2 899 fordon registrerade på sig. Under sina sista två och ett halvt år i livet fick personen 2 536 p-böter skrivna på sig, alltså i snitt nästan tre om dagen.

Med andra ord har den lag som trädde i kraft för drygt två år sedan ännu inte gett någon effekt. Men Johan Krantz är övertygad om att den så småningom kommer att göra det. Lagen innebär att ett fordon med över 5 000 kronor i skulder kan konfiskeras och att den kan hämtas ut först när skulderna är betalda. Om så inte görs kan bilen skrotas.

En bilmålvakt är en person utan inkomst och tillgångar som registrerar sig som ägare till ett fordon. På så vis kan brukaren strunta i att betala skatter, försäkringar och böter utan att åka dit. Kronofogden har inget att hämta hos själva bilmålvakten.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer