Bilstaden bankrutt – Detroit i konkurs

Det kanske inte kommer som en direkt överraskning. Hög arbetslöshet, stor utflyttning och höga kostnader har länge varit problematiskt för Detroit. Och nu ansöker man alltså om konkursskydd.

Det är inte bara biltillverkare i Detroit som haft det tufft ekonomiskt. Men just när saker och ting börjat se bättre ut i kassakistorna hos de omstöpta företaget Chrysler och GM – då är det dags för själva staden Detroit att gå samma väg.

Detroit har under lång tid varit präglat av hög arbetslöshet, hög utflyttning, sjunkande skatteintäkter, miljardskulder (i dollar) och tveksam ekonomisk hantering. Även i stadens mer centrala delar finns tomma eller öde byggnader. Och priset för att riva dessa är högt, samtidigt som man, på samma sätt som bilföretagen hade, har stora skulder till pensionsfonder och fackföreningar.

Nu har man alltså ansökt om konkursskydd under USA:s så kallade Chapter 9-lagstiftning. Detroit är inte den första staden att göra det, men man är den största genom tiderna. Processen inleds med en till tre månader för att kontrollera att staden uppfyller kraven för Chapter 9 och hur många fordringsägare som finns till de begränsade tillgångar staden har. Bland annat finns en grupp fackföreningar och kreditgivare med en fordran på över 18,5 miljarder dollar.

Huruvida Detroits konkurs och hanteringen av denna kommer påverka de tre stora biltillverkarna från staden, GM, Ford och Chrysler, vet vi inte än – men experter menar att påverkan förmodligen kommer att vara högst marginell.  


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer