Efter fem år i produktion har BMW:s minsta modell redan hunnit tillverkas i en miljon exemplar. Bilen som inledningsvis var ifrågasatt har växt till en av BMW:s främsta storsäljare.

När lilla BMW 1-serie lanserades 2004 var det allt annat än säkert att modellen skulle bli en försäljningsframgång. Många ifrågasatte om BMW verkligen kunde bygga en så liten bil, BMW-entusiasterna var tveksamma. Det är de nog inte längre.

I samband med den pågående motormässan i Leipzig kunde BMW leverera det miljonte exemplaret av 1-serien. Bilen med det sjusiffriga produktionsnumret var en 118d med tre dörrar. 1-serien säljs fortfarande som generation ett och finns med tre dörrar, fem dörrar och med eller utan tak. En ny generation av 1-serien väntas komma någon gång under 2012 med längre hjulbas och mer plats i baksätet. Nästa 1-serie ska få de nya motorer som utvecklas gemensamt av BMW och PSA och som även ska hitta ned i nästa generation Mini. Motorerna väntas blir rejält mycket snålare än dagens och målet är att de ska klara EU:s utsläppskrav EU 6 som införs den 1 januari 2015.

Att BMW har lyckats sälja en miljon exemplar av 1-serien är förstås glädjande men det innebär också att minst 800 000 bilägare inte vet om de kör framhjulsdrivet eller bakhjulsdrivet.

Läs mer

  Test & provkörningar


   Digital prenumeration
   Allt du vill veta om alla bilar
   – gratis första månaden
   Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

   Flest och mest omfattande tester av nya bilar

   Alla nummer av e-tidningen

   Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

   Avsluta prenumeration online när du vill

   Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

   Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
   Visa kommentarer