BMW satsar i dag på elbilar och laddhybrider vid sidan om bensin- och dieseldrivna modeller, men elbilen i3 var faktiskt inte märkets första elbil. Det var i stället 1602e som vi får reda på mer om nu.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

BMW fortsätter sin serie av upplysande och intressanta filmer som berättar mer om bilarna från förr. Tidigare har vi fått höra med om E36 och M535i, nu är turen kommen till en udda figur som många kanske inte känner till. Nya avsnittet handlar nämligen om 1602e, en elbil ur 02-serien baserad på tvådörrarsversionen 1602.

I dag har BMW elbilen i3, men märket utvecklade en elbil lång tidigare än så. I början av 1970-talet testade man, i hemlighet, två 1602 som hade var sin Bosch-elmotor och vardera tolv sammankopplade 12-volts bilbatterier. Syftet med bilarna var att utforska hållbarheten för elektrisk mobilitet vid vardagskörning.

Elbilen nådde, som vi vet, aldrig produktion. Däremot fungerade de båda som officiella bilar vid de olympiska spelen i München 1972. Därmed var första spadtaget till BMW:s elbilssatsning som först i dag bär frukt taget.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer