Samtidigt som BMW 2-serie Active Tourer, Nissan Pulsar, Skoda Fabia och Tesla Model S fick fem stjärnor i senaste krocktestomgången lyckades Renault Megane höja sitt tidigare låga betyg, tre stjärnor, till fyra.

Europeiska krocktestinstitutet Euro NCAP presenterar i dag resultatet från deras senaste krocktestomgång som innefattar sex nya bilar –BMW 2-serie Active Tourer, Nissan Pulsar, Renault Megane, Skoda Fabia och Tesla Model S. Indien-byggda lågprisbilen Suzuki Celerio krocktestades också, men då vi misstänker att den aldrig blir aktuell i Sverige berättar vi endast kort att den lyckades få tre stjärnor av fem möjliga.

Renault Megane krocktestades för andra gången i år. Vid det tidigare Euro NCAP-krocktestet i somras fick Megane tre stjärnor. Ett för Renault extremt lågt betyg då den franska tillverkaren normalt ”samlar på femmor”. Anledningen till det låga betyget stavas till viss del att dagens Megane är en gammal konstruktion från 2008. Då fick modellen högsta betyg, fem stjärnor, men sedan dess har Euro NCAP tuffat till regelverket. En av stjärnorna som föll bort i krocktestet i somras berodde på att Meganes bilbältesvarning inte var tillfredsställande enligt Euro NCAP:s uppsatta regler. Renault har nu åtgärdat denna punkt och dagens Megane har därför belönats med fyra av fem möjliga stjärnor. Det den faller på rör främst barnskyddet och säkerhetssystemen. Vuxenskyddet är i paritet med övriga krocktestade bilar.
Du kan fördjupa dig i Meganes krocktestbetyg här.

Övriga fyra bilar i denna krocktestomgång – BMW 2-serie Active Tourer, Nissan Pulsar, Skoda Fabia och Tesla Model S – fick alla högsta stjärnbetyget, det vill säga fem stycken.

Så här ser poängfördelningen (100 är max) och totalbetygen (5 är max) ut för de sex modeller som ingick i senaste krocktestomgången. Klicka på bilmodellerna för att fördjupa dig i respektive bils krockskydd på Euro NCAP:s webbplats.

Bilmodell Vuxenskydd Barnskydd Fotgängarskydd Säkerhetssystem Betyg
BMW 2-serie Active Tourer 84 85 60 70 5
Nissan Pulsar 84 81 75 68 5
Renault Megane 83 78 60 56 4
Skoda Fabia 81 81 69 69 5
Suzuki Celerio 61 74 68 38 3
Tesla Model S 82 77 66 71 5

Filmer

Euro NCAP:s filmer från senaste krocktestomgången.

BMW 2-serie Active Tourer

 

Nissan Pulsar

 

Renault Megane

 

Skoda Fabia

 

Suzuki Celerio

 

Tesla Model S

https://www.youtube.com/watch?v=7uhhYKJWEBw


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer