BMW och PSA-gruppen har tydligen uppskattat samarbetet. Nu är det bestämt att tyskarna och fransmännens samarbete fortsätter med utvecklingen av en helt ny fyrcylindrig bensinmotor. De öppnar samtidigt för samarbeten på flera områden.

Sedan 2006 har samarbetet mellan BMW och PSA resulterat i 1,3 miljoner tillverkade motorer. Dessa har hittat ned i ett antal modeller från Citroën, Peugeot och Mini. Nu har tyskarna och fransmännen bestämt att deras samarbete ska fortsätta med utvecklingen av nästa generation motorer som väntas bli snålare, starkare och renare. Målet är att motorerna ska klara EU:s utsläppskrav EU 6 som införs den 1 januari 2015.

BMW och PSA har mer än bara motorer i sikte. Det har länge viskats om att deras samarbete kan komma att sträcka sig till att omfatta flera delar. Nu bekräftas det att man utforskar möjligheterna att samarbeta på system- och komponentnivå för att effektivisera utveckling, produktion och uppköp. Mini-, Peugeot och Citroën-bilar kan alltså komma att dela mer än bara motorer i framtiden.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer