BMW säljer Husqvarna Motorcycles

BMW Motorrad säljer anrika motorcykeltillverkaren Husqvarna efter endast drygt fem år i tyskarnas ägo. Köpare är Pierer Industrie AG vars ägare är vd för österrikiska KTM.

Husqvarna har en historia inom motorcykeltillverkning som få andra kan mäta sig med. 1903 drog de igång tillverkningen. Husqvarna som varumärke är dock betydligt äldre än så. Redan 1689 uppstod Husqvarna, då med gevärstillverkning. Husqvarna är också känt för vitvaror, trädgårdsprodukter, symaskiner och mycket annat.

Själva motorcykeltillverkningen förblev svensk till och med 1986 då den såldes till Italien där den blev en del av MV Augusta.
I mitten av 2007 köpte BMW Motorrad Husqvarna som sedan dess har varit i tyskarnas ägo. Nu deklarerar dock BMW att man säljer Husqvarna eftersom framtidens motorcykelförsäljning kommer att tendera mot allt färre offroad-motorcyklar. Man ska i stället satsa mer på det man tror att framtiden efterfrågar, det vill säga tvåhjulingar för förflyttning inom städerna och elektriska varianter.

Köpare av Husqvarna Motorcycles är Pierer Industrie AG. Ägare till detta bolag är Stefan Pierer som i dagsläget är vd för KTM Sportmotorcycle AG, ett företag som under många år har varit hård konkurrent till just Husqvarna. För bilintresserade är KTM kanske mest känt för sin X-Bow.
BMW Motorrad och Pierer Industrie AG har valt att hemlighålla köpesumman.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer