Nu har två av världens största underleverantörer till biltillverkarna – Bosch och Continental – beslutat att stänga ned delar av eller hela produktionen i Europa.

I tisdags förklarade de båda tyska bolagen Bosch och Continental – Europas två största leverantörer av komponenter till bilindustrin – att deras produktion ska fortgå, men att de noga följer utvecklingen som påverkas kraftigt av coronaviruset.

I dag, två dagar senare, meddelar Bosch att de kommer att stoppa eller delvis stoppa tillverkningen i fabrikerna i Frankrike, Italien och Spanien.
Continental berättar att de kommer att stanna produktionen vid sina fabriker. Mer precisa än så är de inte i nuläget.

LÄS MER: Nu stoppas europeiska bilfabriker på löpande band

Continental huvudkontor i Hannover

Foto: Continental

Under torsdagen meddelade Continental att de stänger ned produktionen, dock utan att gå in på i vilken omfattning eller hur länge.

Anledningen till att dessa båda giganter drar ner på eller helt pausar tillverkningen av bilkomponenter är för att deras kunder, biltillverkarna, till stora delar står stilla i och med nedstängda fabriker runt om i Europa – och ute i världen. Dessutom är det en säkerhetsåtgärd för att förhindra spridning av coronaviruset bland sina medarbetare.

Många andra leverantörer till bilbranschen har redan stängt ned helt eller delvis, exempelvis däcktillverkarna Michelin och Pirelli samt Brembo som tillverkar bromssystem.
Plastic Omnium, som tillverkas karossdelar och bränslesystem, är också på väg att trycka på pausknappen.

De få bilfabriker som fortfarande är igång kommer sannolikt också att behöva stänga, om inte för att förhindra smittspridning så är det för att detaljer till bilarna så småningom kommer att saknas.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer