Boschs nya skivbromsar sägs minska utsläppen av bromsdamm med 90 procent.

När vi pratar utsläpp idag handlar det ofta om det som kommer ut ur avgasröret. Men forskare menar att däck och bromsar också står för en stor del av dagens partikelutsläpp – upp till 32 procent enligt Bosch.

Bland annat har det diskuterats hur farligt bromsdammet är, vilket vi skrivit om tidigare.

Bosch har nu tagit fram en ny typ av bromsar som ska minska utsläppen av just bromsdamm. Bromsarna kallas iDisc och består av vanliga gjutjärnsskivor men med en beläggning av volframkarbid. Innan skivorna får den speciella ytan går de dessutom igenom en lång process där de behandlas både mekaniskt, termiskt och galvaniskt.

Resultatet blir rostfria, hållbara skivor och, enligt Bosch, att mängden bromsdamm minskar med upp emot 90 procent. iDisc-skivorna ska, beroende på volframkarbidbeläggningens tjocklek, kunna hålla dubbelt så länge som vanliga gjutjärnsskivor.
Dessutom menar Bosch att skivorna presterar lika bra som keramiska bromsar, med lika lite mattning.

bosch_iDisc_nov_2017_02

Foto: Bosch

Men vad är då priset? Enligt Bosch är de nya bromsarna tre gånger så dyra som vanliga skivor i gjutjärn, men betydligt billigare än keramiska bromsar. Där är förhållandet istället det motsatta: keramiska bromsar kostar omkring tre gånger så mycket som iDisc enligt den tyska industrijätten.

Bosch börjar den här månaden producera iDisc för en europeisk tillverkares räkning. Bosch vill inte avslöja vilken, men enligt sajten Motor Authority rör det sig om Porsche och nya Cayenne.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer