Tyska komponenttillverkaren- och leverantören Bosch tvingas betala närmare 1,2 miljarder kronor för olaglig mjukvara i drygt 100 000 dieselbilar från Fiat Chrysler Automobiles-koncernen.

I januari 2018 anklagade amerikanska EPA Fiat Chrysler Automobiles (FCA) för att använda olaglig mjukvara i ett större antal dieseldrivna bilmodeller. FCA slog först ifrån sig men gick senare ut med en varning om att koncernen kan tilldömas böter på stora belopp. Strax innan sommaren i fjol lämnade USA:s justitiedepartement in en stämningsansökan mot FCA.

Inblandad i den olagliga mjukvaran är Bosch, den tyska elektronikkoncern som är en av världens största underleverantörer till fordonsindustrin. Nu har Bosch nått en överenskommelse i USA som innebär att de betalar 126,2 miljoner dollar, motsvarande 1,12 miljarder kronor, i förlikningar med 47 amerikanska delstater, Puerto Rico och Guam (båda är territorium som tillhör USA) samt med 104 000 drabbade bilägare. Delstaterna får ta del av motsvarande 877 miljoner kronor och bilägarna 244 miljoner kronor. Utöver nämnda belopp ska Bosch även betala fem miljoner dollar, motsvarande 44,4 miljoner kronor, till statsåklagarenheten.

I ett uttalande har Bosch sagt att de varken tar ansvar eller erkänner sig skyldiga till några av de anklagelser som har riktats mot företaget, men att de har kommit fram till förlikningarna för att undvika utdragna och kostsamma processer framöver.

Bosch var även inblandade i Volkswagen-koncernens dieselfusk som går under namnet dieselgate. För inblandningen har Bosch fått betala skadestånd på 327,5 miljoner dollar, motsvarande 2,9 miljarder kronor, till amerikanska Volkswagen-ägare.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer