Disney Pixars animerade filmserie Bilar, eller Cars som den heter på originalspråket, har kopierats i Kina. Nu har skaparen av kopian dömts till böter, trots att han enligt egen utsago aldrig har sett originalet.

Att kineserna kopierar hejvilt är ingen nyhet, det är vår populära tagg kinakopia ett bevis på. Men i Kina är det inte enbart bilar och modeväskor som kopieras, det visar sig att de även kopierar filmer.
I juli 2015 gick filmen The Autobot upp på de kinesiska biograferna. Som vi ser på bilderna här är figurerna i filmen minst sagt väldigt lika de som finns med i de av Disney Pixar skapade Bilar-filmerna, som hittills släppts i två versioner. Den tredje filmen har premiär i sommar (1 september i Sverige).
Framför allt är huvudrollsinnehavaren väldigt lik Disney Pixars Blixten McQueen, men även Francesco Bernoulli är iögonfallade lik den amerikanska upplagan.

Disney Pixar gillade inte kinesernas kopiering, inte heller det kinesiska rättsväsendet som har dömt The Autobots skapare till böter mot upphovsrättslagen. Motsvarande knappt två miljoner kronor måste producenten och distributören hosta upp i skadestånd.

Den kinesiska producenten har dock överklagat domen då han säger sig aldrig någonsin tidigare ha sett någon av Bilar-filmerna. Kanske har han heller aldrig sett någon av Transformers-filmerna med tanke på filmens namn – The Autobots (de goda robotarna i Transformers-filmerna kallas just autobots).

The Autobots vs Cars Bilar Blixten McQueen

Lika som bär? Jo då, det får man nog säga att de är trots vissa små detaljskillnader. Skaparen av den kinesiska varianten (till höger) säger sig aldrig ha sett amerikanska originalet (till vänster).


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer