Som om 585 hästkrafter i Mercedes-AMG GLS 63 4Matic inte vore nog har Brabus nu fingrat på bilen och lyckats massera upp effektsiffran till sanslösa 850 hästkrafter. Här är Brabus 850 XL.

Mercedes största suv GLS, tidigare GL, finns med fyra olika motorer där värstingen är Mercedes-AMG GLS 63 4Matic med en 5,5 liter stor V8 på 585 hästkrafter och 760 newtonmeter. Det är för klent enligt den tyska bilförädlarfirman Brabus som har gett storsuven samma behandling som de redan har gett till E-klass Kombi, S-klass, S-klass Coupé samt GLE Coupé. De har med andra ord försett GLS med deras uppborrade variant av motorn som är på drygt 5,9 liter (trots det kallar de den för 6,0 Biturbo).

Brabus 850 XL

585 hästkrafter har således blivit monstruösa 850 hästkrafter och maxvridet på 760 newtonmeter har nästan dubblats till 1 460 newtonmeter. Smått galet om man ska vara ärlig (något man alltid ska vara).
0-100 km/h går på i suv-sammanhang respektabla 4,2 sekunder, en sänkning med fyra tiondelar. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 300 km/h. Brabus säger att de med begränsningen tänker på säkerheten då däcken inte pallar högre hastigheter.

Brabus 850 XL

Utöver de maskinella och andra tekniska uppdateringar har Brabus även, som vanligt, tuffat (?) till kärran på både ut- och insidan. Nakna kolfiberdetaljer genomsyrar till och med motorrummet. Fälgarna är Brabus egna doningar och mäter 23 tum på höjden. 305 millimeter breda är de både fram och bak.

Hur mycket Brabus kan tänkas vilja ha för 850 XL, som suven heter, vet vi inte. Instegspriset för en Mercedes-AMG GLS 63 4Matic ligger på knappt 1,1 miljoner kronor, så räkna med ett antal hundratusen extra för att få denna svarta best.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer