Bugattis nya supersportbil Chiron är elektroniskt begränsad till att göra maximalt 420 km/h. Men om du frågar så kan du få den förhöjd till 458 km/h.

Med 1 500 hästkrafter och 1 600 newtonmeter i den åtta liter stora W16-motorn avverkar Chiron 0-100 km/h på under 2,5 sekunder och accelerationen avstannar inte förrän 420 km/h nås. Toppfarten är dock elektroniskt begränsad, precis som hos företrädaren Veyron där begränsningen gick redan vid 415 km/h (utan spärren klarade den av 431,072 km/h över stinter och blev därmed världens snabbaste serieproducerade bil).

420 km/h är en oerhörd hastighet och som borde vara nog för merparten av oss människor. Men mycket vill ha mer och Bugatti är villiga att erbjuda sina kunder ännu högre toppfart.
Willi Netuschil, chef för Bugattis ingenjörsteam, säger till Autoblog att om kunderna önskar kan toppfartsspärren tas bort och vips så gör Chiron plötsligt 458 km/h. Fast tas spärren verkligen bort, eller flyttas den bara upp? Svaret på den frågan vet vi inte, men känner vi Bugatti rätt så finns det eventuellt en viss marginal till bilens absoluta toppfart.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer