Wolfgang Durheimer, chefen för Bentley och Bugatti, lovar galna prestandasiffror för Veyron-efterträdaren Bugatti Chiron.

Även om produktionen av Bugattis nya modell Chiron redan är igång har hyperbilens prestanda ännu inte testats till max. I väntan på resultaten av ett ordentligt test kommer här ett smakprov: Bilen ska klara sprinten 0-400 km/h och tillbaka till stillastående igen på under en minut. Detta enligt Bugattichefen själv, som hävde ur sig siffran under en middag med en journalist från Evo Magazine.

Det är svårt att sätta siffran i ett sammanhang eftersom inga andra biltillverare har gjort ett 0-400-0-test tidigare. Den bil som kommer närmast är Koenigsegg 1:1, som gör 0-300 km/h och tillbaka till noll igen på 17,95 sekunder. Det tog då bara sex sekunder bromsa ned till stillastående från 300 km/h.

För att följa upp Bugatti-chefens uttalande måste Chiron upp i mycket högre hastigheter än så. Men så har den också en åttaliters W16-motor med 1 500 hästkrafter till hjälp.

Chiron är den senaste modellen från Bugatti, och lanserades på bilsalongen i Genéve 2016. Modellen är uppkallad efter racingföraren Louis Chiron, och kostar från drygt 22 miljoner kronor. Modellen kommer att byggas i 500 exemplar – och 200 av dem var sålda redan innan första leverans.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer