Bugatti Chiron slog världsrekord i 0-400-0 km/h

Nu har Bugatti börjat slå rekord med sin nya supersportbil Chiron. Nu har man lyckats accelerera från stillastående till 400 km/h och därefter bromsa ned till stillastående igen – på 41,96 sekunder. Det är nytt världsrekord.

Bugatti Chiron har varit ute på marknaden i ungefär ett års tid utan att göra något större väsen av sig. Men nu är det andra tider och Chiron har slagit till med ett världsrekord, det första av vad man förmodar blir fler inom kort.

Med 41-årige colombianen Juan Pablo Montoya bakom ratten har Bugatti Chiron avverkat 0-400-0 km/h på 41,96 sekunder (avrundat uppåt till 42 sekunder, därav siffrorna i grillen). Det är snabbare än någon annan tidigare serieproducerad bil. Körningen kontrollerades minutiöst av SGS-TÜV Saar GmbH som sägs vara världsledande på bland annat verifiering och certifiering. Totalt behövdes 3 112 meter för att genomföra rekordkörningen.

Bugatti Chiron rekordbilen

Efter 32,6 sekunder och 2 621 meter nådde Juan Pablo Montoya 400 km/h, en hastighet som gör att varje gram gummi i däcken väger motsvarande 3,6 kilo vardera.
Efter ytterligare 491 meter hade colombianen, som mycket framgångsrikt tävlat i Formel 1, Indy Car och Le Mans, fått stopp på bilen med hjälp av bakvingen, som fälls upp för att öka luftmotståndet, och de stora kolfiberkeramiska bromsskivorna som pressas av bromskolvar i titan.

400 km/h på 32,6 sekunder är imponerande men tiden står sig slätt jämfört med Koenigsegg Regera som sägs vara kapabel till en tid under 20 sekunder! Upp till bevis nu för den svenska supersportbilen som tagit världen med storm, mycket tack vare sin väldigt okonventionella drivlina.

Bugatti Chiron rekordbilen

På väg till matbutiken eller rekordkörning på Volkswagens testbana Ehra-Lessien? Man kan ju undra…

Juan Pablo Montoya är extra glad över att han har fått rekordköra Chiron, speciellt då han vid en körning nådde 420 km/h (elektronisk begränsning), snabbare än han någonsin tidigare kört. Hans tidigare personliga rekord låg på 407 km/h med en Indy Car-bil.

Bugatti säger att denna rekordkörning är början på vad som komma skall, nämligen ett nytt hastighetsrekord (Chiron sägs göra 458 km/h). Juan Pablo Montoya ser fram emot det, frågan är om han kommer att ta på sig hjälm och annan skyddsutrustning vid den körningen. Denna gång hade han det inte då han kände sig så avslappnad, trygg och säker i Chiron.

Bugatti ska berätta mer om nya 0-400-0-rekordet under bilsalongen i Frankfurt. Kanske de även släpper en film från körningen då.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer