C vill se Robin Hood-skatt på bilar

Centerpartiet vill höja skatten på bilar i transportsektorn med höga utsläpp och pengarna som staten tjänar ska i stället gå till statliga subventioner på bilar med låga utsläpp.

Centerpartiledaren och näringsminister Annie Lööf har hämtat modellen från Frankrike där bilar som överstiger ett gränsvärde får en försäljningsskatt och pengarna ska gå som bonus till de under gränsvärdet, rapporterar SVT.

– Med det här systemet kan vi enligt regeringens egna experter minska utsläppen med 25 procent till år 2020, säger Annie Lööf.

När trenden för minskat koldioxidutsläpp bröts 2010 och i stället gick upp med elva procent stod transportsektorn för en tredjedel av ökningen.

Centerpartiet ska nu försöka driva igenom skatten redan till höstbudgeten, förutsatt att systemet hinner utredas. Skatten ska kunna tas ut i flera steg, så att ju smutsigare bilen är desto högre skatt får man betala. Modellen är hämtad från Frankrike och kallas där för Bonus-Malus – bonus för låga utsläpp som betalas av malus, det latinska ordet för dåligt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer