På kommande CES-teknikmässan, alltså inte Detroitsalongen, ska Chrysler ställa ut konceptbilen Portal, en helelektrisk och självkörande MPV med en hel del smarta lösningar.

De flesta bilar som visas upp nu är ämnade för den stora bilsalongen i Detroit nästa vecka, men inte Chryslers koncept-MVP Portal. Den ska nämligen ställas ut på teknikmässan CES i Las Vegas som startar nu till helgen.
Portal Concept är en minivan av framtida snitt med en elektrisk motor som med kraft från ett batteripack på 100 kWh sätter fart på framhjulen. Upp till 40 mils räckvidd sägs den bjuda på och med endast 20 minuters laddning med en 350 kW-snabbladdare ska 24 mils körning uppnås.
Konceptbilen är dessutom självkörande, eller autonom som det så fint heter, med hjälp från teknik som kameror, radar, ultraljud och LIDAR. Dock inte enligt Level 5-normen utan enligt Level 3. Det betyder att bilen kan köra helt på egen hand inom kontrollerade miljöer, exempelvis på motorvägar, och att föraren hela tiden måste vara beredd på att ta över.

Chrysler Portal Concept

Förutom ovan nämnda teknik är Portal Concept förpackad med en rad olika finesser och smarta lösningar. Det kanske mest iögonfallande och något som många bilägare kanske suktar efter är dörrarnas sätt att öppna sig. Alla fyra sidodörrar är nämligen skjutdörrar. Inga B-stolpar finns och insteget till både främre och bakre raden är rejält tilltaget.

Chrysler Portal Concept

Vad på plats i Portal Concept möts man av store skärmytor. Hela övre delen av instrumentbrädan är en enda stor skärm som sträcker sig nästan från takstolpe till takstolpe. Till höger om den futuristiska ratten finns ytterligare en stor skärm som bildar vad vi på vanliga bilar skulle kalla för en mittkonsol. Även gas- och bromspedalen ser ut att ha skärmytor, men det är tveksamt om det verkligen är så.

Vidare har Portal Concept inte en eller två dockningsstationer för mobiltelefoner, den har hela tio stycken. Framtidssäkrad eller bara galenskap?

Chrysler Portal Concept


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer