Nybildade Chrysler LLC lägger ner produktionen av Chrysler-modellerna Crossfire, PT Cruiser Cabriolet, Pacifica samt Dodge Magnum. Samtidigt som 12 000 anställda avskedas.

Chrysler LLC, moderbolag till Chrysler, Jeep och Dodge, har avslöjat att fyra av deras modeller tas ur produktion. De drabbade är Chrysler PT Cruiser Cabriolet, Chrysler Pacifica, Chrysler Crossfire samt Dodge Magnum. Detta för att delvis rättfärdiga att företaget tvingas avskeda 12 000, de flesta timanställda. Även 1 000 anställda i olika ledarpositioner får avgå. Så sent som i februari klubbades det igenom att 13 000 anställda förlorar sina jobb i Nordamerika inom de närmaste åren. De som nu får gå ingår inte i den siffran.

Försäljningssiffrorna för båda PT Cruiser-varianterna gick ner med 27 procent i september, trots detta är de Chryslers tredje bäst säljande modell. Tack vare en namninsamling på nätet har fans lyckats rädda den takförsedda versionen av PT Cruiser.
Chrysler Pacifica har ofta beskrivits vara uppsvälld, samtidigt som den har ett för högt pris. Den nyligen omgjorda Dodge Magnum kommer att ersättas med crossover-modellen Dodge Journey nästa år. Crossfire och Pacifica får däremot inga ersättare.

Chrysler LLC har sagt att vid slutet av 2008 är 20 procent av företagets anställda utan jobb, detta för att bli mer effektiva och kunna konkurrera med japanska märken. Företaget har idag 130 000 löntagare över hela världen.

Save the PT har delvis räddat PT Cruiser


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer