Knasig design kommer att bestå men efterträdaren till dagens Citroen C4 Cactus får eldrift. Bilen ska dela plattform med Peugeot 208/2008 och Opel Corsa.

Att Citroën C4 Cactus inte kommer i någon ny version har vi skrivit om förr men nu är det klar att dess ersättare ska komma i ett helt eldrivet utförande. Det är bekräftat av märkets vd Linda Jackson. Modellen kommer att bli märkets första volymbil med eldrift. I dag har man tre helt eldrivna modeller: strandbilen E-Mehari, E-Berlingo MultiSpace (förra generationen av mpv:n) och citybilen C-Zero, som i år firar tio år som konstruktion.

psa cmp plattform

Foto: PSA

Koncernens CMP-plattform med el- och förbränningsdrivlina.

Den nya bilen kommer att bygga på koncernens plattform vid namn CMP – samma som i dag finns hos modellerna Peugeot 208/2008, Opel Corsa och DS 3 Crossback – men i förlängd form. Liksom dessa bilar ska Citroëns nya modell finnas med olika typer av drivlinor, såväl elektriska som av förbränningstyp. Med största sannolikhet kommer alltså den nya Citroën-modellen som elektrisk få samma teknik och liknande prestanda som tidigare nämna modeller i elutförande.

Peugeot 208 2020

Foto: Peugeot

Peugeot 208 med eldrift.

Elmotorn ger hos dessa 136 hästkrafter och ett maximalt vridmoment är 260 newtonmeter. Batteriets kapacitet är 50 kWh. Peugeot 2008 har en räckvidd på 31 mil, Peugeot 208 och Opel Corsa-e kontrar med 34 respektive 33 mil. Allt enligt WLTP-cykeln

Citroen C4 Cactus test 2015

Foto: Peter Klemensberger

I Teknikens Värld nummer 22/2015 klarade Citroën C4 Cactus 76 km/h.

Vad efterträdaren till Citroën C4 Cactus kommer att heta är inte bestämt, klart är dock att den inte kommer att vara ett steg tillbaka när det kommer till utmanande/knasig design. Oklart är dock när bilen ska visas upp men det mesta pekar på att det sker redan nästa år.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer