Continental tappar dubbarna

Dubbade vinterdäcket Continental IceContact 3 lanserades inför säsongen 2019-2020 med nya dubbarna ContiFlexStud från 17 tum och uppåt. Men nu visar sig baksidan med den nya dubbtekniken – däcken kan tappa dubbar i snabb takt och i stor omfattning.

Dubbade vinterdäcket Continental IceContact 3 lanserades under vintern 2019 inför säsongen 2019-2020 och alla dimensioner från 17 tum och uppåt fick den nya dubben ContiFlexStud. Enkelt uttryckt en dubb med konventionellt hårdmetallstift i mitten, men med omslutande kropp i gummi i stället för aluminium.

Fördelarna skulle enligt Continental vara såväl bra isgrepp och lägre ljudnivå som mindre vägslitage och jämnare prestanda över däckets livslängd. Men nu visar det sig att dubbarna kan ramla ur däcket, i sådan utsträckning att Continental nu väljer att sluta tillverka och sälja den nya dubbtekniken. Vi ska tillägga att mindre dimensioner av IceContact 3, upp till och med 16 tums fälgstorlek, tillverkas med konventionella dubbar med aluminiumkropp och alltså inte omfattas.

Vinterväg i vinterdäcktest 2019

Vi testade det nya IceContact 3-däcket direkt efter lanseringen i dimension 225/50 R17, med just ContiFlexStud. Inkörningen av däcken inför 2019 års test fungerade precis som det var tänkt och testet förlöpte helt utan några märkligheter – vi noterade även att alla dubbarna satt kvar när vi var klara. Till slut vann IceContact 3 hela testet som publicerades hösten 2019.

Några månader senare rullade 2020 års test igång, bland annat med att vi lät ett par IceContact 3 i dimension 225/50 R17 rulla drygt 1 800 mil som förberedelse inför testet ”begagnat mot nytt”. Själva inkörningen förlöpte normalt men under slitageperioden märktes tydligt däckets oförmåga att hålla kvar dubbarna i däcket, något som reaktioner från marknaden även har indikerat. Och nu kommer nyheten från Continental. De stoppar tillverkningen av IceContact 3 med den nya dubbtekniken ContiFlexStud – det är alla dimensioner med fälgstorlek från 17 tum och uppåt som berörs. Totalt 16 olika dimensioner.

Continental dubb som lossnar

Foto: Teknikens Värld

– Vi har fått indikationer på att dubbarna inte sitter kvar tillräckligt bra i vissa av IceContact 3-däcken på marknaden, medan de sitter kvar bra i andra. Därför har vi beslutat att stoppa tillverkningen med ContiFlexStud och inga fler däck av den typen kommer att nå ut på marknaden, berättar Mattias Palmgren, Nordic Product / UHP Business Development Manager hos Continental Däck Sverige AB.

– Den här typen av bekymmer brukar visa sig först vid däckbyte i samband med säsongsskifte och vi kommer självklart att kompensera drabbade kunder, berättar Mattias Palmgren.

LÄS MER: Lär dig tyda däckmärkningen

Användningen av ContiFlexStud i tillverkningen pausas tills vidare och ersätts av konventionella dubbar med aluminiumkropp. Exakt vad det kommer att innebära för däckets prestanda återstår att se. Dessvärre hann vi inte få med den nya specifikationen i 2020 års vinterdäcktest och nu är testsäsongen för vinterprestanda över för den här säsongen.

Continental dubb som lossnar

Foto: Linus Pröjtz

– Vi fortsätter att utveckla ContiFlexStud och så snart vi har hittat lösningen på de här problemen så kommer vi att återinföra den här tekniken, säger Hermann Rottwilm, Technical Customer Interface Manager hos Continental Reifen Deutchland GmbH.

Om du har dubbade Continental IceContact 3 från 17 tums storlek och uppåt på din bil, kontrollera dina däck noga vid säsongsskifte. Normalt sett ska däcket ha 190 dubbar och fattas det mer än tio dubbar per däck ska du ta saken vidare med Continentals kundtjänst.

Continental dubb som lossnar

Foto: Linus Pröjtz

Continental om vad som kan föranleda en reklamation:

Fler än fem procent tappade dubbar i däck som inte uppvisar några tecken på vårdslös användning, dessutom alltid i förhållande till antal kilometer som däcken körts och kvarvarande mönsterdjup, öppnar upp ett reklamationsärende hos Continental Technical Customer Service och eventuella reklamationsanspråk går alltid genom våra återförsäljare. Vårdslös användning kan enkelt identifieras av våra produktexperter genom att läsa av mönsterslitage och hur dubbarna ser ut.

Ruben Börjesson om dubbsläppet:

Ruben Börjesson

Under vintern som gått var planen att köra test nya mot begagnade Continental IceContact , men av detta blir nu inget.

– Vi märkte direkt när vi körde slitageperioden på de där däcken att något var fel, det ramlade ur dubbar efterhand och efter 1 800 mil satt bara enstaka dubbar kvar och de satt mycket löst, berättar Ruben Börjesson.

– Slitagekörningen kördes av en och samma förare med väldigt lugn körstil. Vinter blev det ju aldrig i Nyköping, så visst var belastningen hög då alla milen rullade på barmark eller frost – men det ska däcken klara, säger Ruben Börjesson.

LÄS MER: Test av sommardäck 2020

Som tydligt är på bilderna så har flertalet dubbar gått förlorade och de som sitter kvar lutar åt alla möjliga håll och kanter. Tydligt är också att dubbstiftet i hårdmetall har någon form av metallkropp, om än i mindre omfattning. Vi ser även tydligt att gummit som tidigare bildat kropp runt stiftet nu i många fall är borta.

Så undviker du de drabbade däcken

Continental dubb som lossnar

Foto: Linus Pröjtz

Alla Continental IceContact3 från 17 tum och uppåt har en märkning i form av en liten ContiFlexStud-logga på däcksidan. Den här märkningen kommer inte att finnas när IceContact 3 från 17 tum och uppåt börjar produceras med konventionella dubbar med aluminiumkropp istället. Det händer att ContiFlexStud förkortat beskrivs som ”TR” och de konventionella aluminiumdubbarna i IceContact3 som ”TA”. Om du köper däck via nätet är detta beteckningarna du ska titta och fråga efter.

Dimensioner som omfattas

205/50 R17
205/55 R17
215/50 R17
225/45 R17
225/50 R17
235/45 R17
235/60 R17
245/65 R17
225/40 R18
235/60 R18
225/45 R18
225/55 R18
235/45 R18
235/50 R18
235/60 R18
245/50 R18
235/55 R19
255/50 R19
255/40 R21


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer