Ett nytt märke är fött, skriver Seat. Cupra, tilläggsnamnet hos Seats prestandamodeller, bryter sig loss och bildar ett bilmärke på egna ben.

Hyundai hade flaggskeppsmodellen Genesis som bröt sig loss och bildade ett eget bilmärke – Genesis. Citroën betecknade sina lite finare bilar med bokstäverna DS – numera är DS ett eget bilmärke. I somras gick Polestar samma väg när Volvo (egentligen var det Geelys beslut) knäckte loss sin prestandaavdelning till att bli en elektrifierad premiumtillverkare med prestanda i fokus.

Nu följer Seat i samma spår genom att låta Cupra stå på egna ben. I dag meddelar de nämligen att Cupra ska få sin egen själ, sitt eget DNA, sin egen identitet för att bilda en ny, självständig enhet.

Cupra logo

Vad det innebär för Seats prestandamodeller säger man inte, men sannolikt blir exempelvis Seat Leon Cupra i framtiden Cupra ”plus ett modellnamn”. Kanske Cupra Leon?

bilsalongen i Genève om en dryg månad ska Seat berätta mer om draget och kanske får vi även då se Seat Ateca i Cupra-utförande.

Cupra logo

Logotypen namnet Cupra har fått äran att bära som självständigt märke ser ut som på bilderna ovan och nedan. Märket ser ut att kunna sitta fint i svanken.

Cupra logo

Är du osäker på vad Cupra som varumärke kommer att symbolisera och stå för får du en tydlig insyn i det i filmen nedan. Glasklart, eller? Man undrar ju faktiskt om Cupra ens har något med bilar att göra…


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer