Den storstorsäljande lågpris-suven Duster ska yngla av sig när Dacia höjer produktionstakten i Rumänien. En pickup på menyn är högst sannolik.

Dacia Duster lanserades får tio år sedan och 2017 kom en ny generation väldigt lik den första trots att den är att betrakta som en helt ny bil. Inte konstigt alls att Dacia, eller Renault om man så vill då de äger märket, inte velat pilla för mycket på bilen – den är nämligen en succé och säljs i 44 länder samt är Europas bäst säljande suvmodell.

LÄS MER: Provkörning av Dacia Duster

Att Duster är viktig för märket står klart när man studerar produktionsantalet. 313 883 exemplar tillverkades under 2018 att jämföra med märkets näst bäst säljande modell Sandero som bara kom upp i 42 146 exemplar. Nu har Dacias chef Christophe Dridi i rumänsk press bekräftat att succébilen ska yngla av utan att direkt avslöja vilken typ av syskonmodeller Dacia kan få.

Dacia Duster Omv Petrom

500 stycken Duster med flak byggdes 2014.

En stor suv har tidigare avfärdats då en sådan skulle få en allt för kryddad prislapp vilket strider mot Dacias filosofi. Mer logiskt är en pickup-version – ett spår som Dacia faktiskt har varit inne på tidigare och som även kommit till skott.

2014 konverterades 500 bilar för oljebolaget OMV Petrom (blå bil på bilden ovan) och samma visades konceptet Renault Duster Oroch upp – en bil som kom i produktion och byggs i Brasilien men bara för den sydamerikanska marknaden (öppningsbild till denna artikel). Hur det gick till vid utvecklandet av den bilen kan du se i klippet nedan.

Dacia Mioveni

Foto: Dacia

Dacia-fabriken i Mioveni får 300 fler anställda när tempot höjs.

Den nya Duster-versionen kan ha med de förberedelser som fabriken i Mioveni nu gör. 100 miljoner euro (över en miljard kronor), varan 25 miljoner kommer från staten, satsas nu för att öka kapaciteten från 350 000 till 400 000 bilar årligen till september 2020. En kapacitetsökning som skapar 300 nya anställningar.

Pickup-bilar är ingen nytt för Dacia – Logan fanns med flak och minns du modellen som blott hette Pick-Up? Sveriges billigaste flakbil med fyrhjulsdrift, läs vår provkörning här.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer