Sachsenring Trabant 1.1 Foto: Teknikens Värld

Dagens lucka 11/12: Dödspigg

Dags för elfte lucköppningen i Teknikens Världs julkalender 2012. Vad gömmer sig bakom luckan tror du? Omöjligt att gissa så klart!

I Teknikens Värld nummer 11/1990 besökte vi den urgamla Trabant-fabriken i Zwickau som då fortfarande låg i Östtyskland (DDR). Förutom att se och dokumentera den direkt hälsovådliga arbetsmiljön, som fabriksarbetarna dagligen arbetade i, passade vi även på att provköra helt nya årsmodellen av Trabant. En årsmodell som också skulle visa sig bli den sista.

Sachsenring Trabant 1,1, som var modellens fullständiga modellnamn, hade fått effekten uppskrämd till 41 hästkrafter i stället för 26 som tidigare. Anledningen till det massiva effektuttaget stavades Volkswagen. Den gamla tvåcylindriga maskinen med 0,6 liters cylindervolym hade ersatts av en VW-fyra på 1,0 liter.

Toppfarten låg på 125 km/h och 0-100 km/h gick på 22 sekunder.

Även om vi inte visste att Trabant skulle försvinna  redan året därefter så insåg vi att bilen var dödsdömd. ”Vitamininjektionen från VW-motorn skjuter bara fram dödsögonblicket något år för världens mest sålda DDR-bil”, avslutade vi artikeln.

Nästa lucköppning äger rum 12 december klockan 09.30. Missa inte!

Tidigare lucköppningar finner du nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!