NSU Ro 80 Foto: Teknikens Värld

Dagens lucka 12/12: Årets bilsensation

Dags för tolfte lucköppningen i Teknikens Världs julkalender 2012. Vad gömmer sig bakom luckan tror du? En chokladbit kanske...?

”Detta är en bil utöver det vanliga”, löd rubriken när Teknikens Världs testlag, under ledning av Stig Björklund, satte tänderna i NSU Ro 80. I testet, som publicerades i nummer 12/1968, hade man till och med åkt ner till Tyskland för att provköra det som presenterades som ”årtiondets bilsensation”.

Grunden till fascinationen var främst den nya spännande rotationskolvsmotorn, eller Wankelmotorn som den också kallas efter sin uppfinnare Felix Wankel. Föga kunde man då ana att problemen med den nya motortypen skulle bli så stora att NSU nära nog tvingades till konkurs (tillsammans med sin utvecklingspartner Citroën). Bolaget införlivades i Volkswagen-koncernen redan 1969, och dess fabrik i Neckarsulm tillverkar i dag Audi. Varumärket försvann, liksom modellen Ro 80, år 1977.

Nästa lucköppning äger rum 13 december klockan 09.30. Missa inte!

Tidigare lucköppningar finner du nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!