Ultima GTR Foto: Teknikens Värld

Dagens lucka 19/12: Småländsk McLaren F1

Dags för nittonde lucköppningen i Teknikens Världs julkalender 2012. Vad tror du det är för fartvidunder som svischar förbi bakom dagens lucka?

Som sagt, PeO Kjellström har kört en ansenlig mängd bilar genom åren. Inte bara Volvo 850 ”T-Gul” T5-R utan också betydligt hårigare bilar. Exempelvis denna Ultima GTR som han provkörde i Teknikens Värld nummer 19/2006.

 Historien om byggsatssportbilen Ultima började redan 1983 då en numera välkänd herre, Lee Noble, snickrade ihop det första exemplaret. Nästa generation var så bra att självaste McLaren köpte två Ultima-chassin som fungerade som testbänk för växellåda och V12-motor som sedermera skulle hamna i McLaren F1.

 Exemplaret som PeO körde var dock betydligt nyare och byggd i Småland av Esther Chassiteknik där bland annat Teknikens Värld-bekantingen Thomas Eriksson ingick. Esther Chassiteknik har utöver Ultima GTR bland annat byggt chassit till Teknikens Världs miljövänliga sportvagn Klorofyll.

 Småländska Ultima GTR bjöd PeO på en oförglömlig tur. 0-100 km/h avverkades på 3,8 sekunder, två tiondelar snabbare än självaste Lamborghini Gallardo på den tiden. Under huven satt en V8 på 5,8 liter och 550 hästkrafter.

 Dock gillade inte PeO att hänga i ratten på en supersportil. ”Jag sitter fruktansvärt illa eftersom det saknas drygt en decimeter i skjutmån på stolen för att jag ska nå ned till pedalerna.”

 Nästa lucköppning äger rum 20 december klockan 09.30. Missa inte!

Tidigare lucköppningar finner du nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!