Daimler säljer sin andel i Tesla Motors för 5,6 miljarder kronor

Daimler AG omstrukturerar sitt samarbete med Tesla Motors vilket innebär att de säljer sin andel om 4 procent av det amerikanska företagets aktier.

Tyska Daimler AG har sedan 2009 varit delägare i amerikanska elbilstillverkaren Tesla Motors. Från början hade de 9,1 procent av aktierna men för ett par år sedan sålde de av en majoritet av sitt aktieinnehav till ett konsortium i Abu Dhabi. Nu säljer den tyska fordonsgiganten resterande fyra procent av sina aktier för motsvarande drygt 5,6 miljarder kronor. Baserat på den prislappen kan man se det som att totala andelen aktier i Tesla Motors är värderad till motsvarande 141,2 miljarder kronor.

Att Daimler nu säljer av sin andel i Tesla innebär inte att företagens samarbete avslutas. Daimler- och Mercedes-chefen Dieter Zetsche säger att samarbetet hittills har varit väldigt lyckat och att samarbetet ska fortgå.

Smarts elbil Fortwo Electric Drive, som kom från några år sedan, är ett resultat av samarbetet mellan Daimler och Tesla. En annan bil är Mercedes B-klass Electric Drive som redan säljs i USA och kommer till Europa mot slutet av 2014. Denna typ av samarbete kommer alltså att fortsätta även i framtiden.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer