I annonssamarbete med CARFAX

Vanligtvis brukar en begagnad bil provköras innan ett slutgiltigt köpbeslut fattas. CARFAX har listat 5 tips för att du som köpare ska kunna få ut så mycket som möjligt av provkörningen.

#5 Ljus på – ljus av
När du startar bilen ska du hålla koll på instrumentbrädan. När motorn startar kommer samtliga små lampor som står för bland annat motor, airbags och bromsar att tändas. Dessa ljus ska slockna efter en liten stund. Skulle något ljus inte tändas från början eller något av ljusen förblir tänt kan detta betyda att det finns något problem.

#4 Kontrollera att drivningen fungerar som den ska
Om bilen du testar är automatväxlad ska du börja med att lätt sätta foten på bromsen. Lägg i drive-läget eller backen och ta försiktigt bort foten från bromsen. Inom en sekund eller två ska du känna hur drivningen kopplar in och bilen ska börja dra. Om du inte känner att drivningen kopplas in med ens eller börja hoppa mellan växlarna så står inte allt rätt till med växellådan.

#3 Kontrollera att bilen kör rakt
På raka och jämna körsträckor där du kan köra snabbare, exempelvis på motorvägen, är det viktigt att du testar att bilen kör rakt och att du känner att du har god kontroll över styrningen. Om du märker att bilen tenderar till att dra åt sidan kan hjulen behöva justeras. Detta kan åtgärdas med en mindre reparation, men har du otur ligger större defekter bakom och det kan komma att leda till extra kostnader för dig.

#2 Kontrollera styrningen
Under testkörningen ska du vara noga med att testa hur styrningen av bilen fungerar. Säkerställ att bilen svarar som den ska när du rör på ratten. Ett tips är att köra till en tom parkeringsplats där du har utrymme att testa styrningen och ta ut svängarna ordentligt.

#1 Kontrollerar bromsarna
När du är på parkeringsplatsen är det viktigt att även testa att bromssystemen fungerar som de ska. Kör i en hastighet kring 50 km/h och bromsa bestämt. Bilen ska ljudlöst stanna på en rak linje och bromspedalen ska kännas stabil och inte ge några ljud ifrån sig.

Under provkörningen ska du vara extra uppmärksam för olika misstänksamma ljud. Var inte blyg med att ställa frågor och låt alltid en mekaniker kolla igenom bilen innan du fattar ett slutgiltigt köpbeslut.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer