Älskad av många, förmodligen hatad av ännu fler. Nu är det i alla fall slut på Ronals kramgoa teddybjörnsfälg som prytt många bilar genom åren.

1991 började den tyska fälgtillverkaren Ronal tillverka en nallebjörnsfälg som, tro det eller ej, blev väldigt populär. Förlaga till fälgen var ett par örhängen som en kvinna i företagsledningen bar.
Fälgen försvann så småningom från marknaden men på grund av hög efterfrågan gjorde den comeback 2012 och började återigen pryda allt från småbilar till utställningsbilar och sportbilar. Inte sällan målade entusiasterna sina fälgar i grälla färger, exempelvis har vi sett fälgen i Nalle Puh-utförande.
Ytterligare drygt fem år i livet fick fälgen som såldes framför allt i storlek 13 och 14 tum, och som piratkopierades ganska friskt. Nallen fanns till och med som splitfälg.

Men nu är det slut. Produktionen har avslutats och är du ute efter fyra kramgoa fälgar till din bil får du förlita dig på återförsäljarnas lager. Ronal URS Teddy, som fälgen heter, finns kvar hos vissa handlare runt om i världen och enligt våra undersökningar finns de även kvar i lager i Sverige. Men smakar det så kostar det, cirka 2 500 kronor per fälg i storlek 14 tum. Billigare är det utomlands.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer