Det rullar på för Volvo Personvagnar – delvis tack vare Zlatan

För Volvo Personvagnar slutade 2013 starkt, med en rörelsevinst på nästan två miljarder kronor. Håkan Samuelsson hoppas på fortsatt samarbete med Zlatan.

Rörelseresultatet för 2013 landade på 1 919 miljoner kronor vilket är redig förbättring från halvårsresultatet som blev en förlust på 577 miljoner kronor, samt rörelseresultatet för 2012 som låg på 66 miljoner kronor. Samtidigt minskade intäkterna från 124,5 miljarder kronor 2012 till 122,2 miljarder 2013. Håkan Samuelsson är självklart mycket nöjd med resultatet, särskilt vändningen under andra halvåret.

Enligt honom beror det delvis på en väldigt positiv utveckling i Kina, där de i november förra året drog igång produktionen i sin första egna fabrik i Chengdu. Där kommer de i år att tillverka cirka 30 000 bilar och slutet av året börjar de tillverkning av ytterligare en modell. Men det kommer enligt Samuelsson att ta ungefär tre år innan de kommer upp i maxkapaciteten som ligger på 120 000 bilar per år. Ytterligare en bidragande orsak till resultatet är att kostnadskontrollen gett resultat och Volvo PV har kapat sina kostnader med hela 1,5 miljarder kronor.

På den svenska marknaden har Volvo PV märkt en uppsving i försäljningen sedan reklamfilmen med Zlatan Ibrahimovic började rulla på tv-apparater runt om i landet. Uppenbarligen var de nio miljoner kronor Zlatan fick för att medverka en god investering och Håkan Samuelsson hoppas på att kunna fortsätta det lyckade samarbetet under åren framöver.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer