Nu är det avgjort! En undersökning bland svenskar över 18 år ger oss svart på vitt vilket bilmärke som bäst illustrerar drömbilen.

YouGov har på uppdrag av Blocket Fordon låtit undersöka vilka drömbilar svenskar har. Som svarsalternativ hade de 1 203 respondenterna, minst 18 år gamla och av båda könen, bilmärken att välja mellan, inte bilmodeller.

När svaren sammanställts står åter Volvo som vinnare, det vill säga den bil som fler svenskar ser som drömbil än någon annan. Volvo har till och med stärkt sin position från fjolårets undersökning.

Volvo S60 T8 Polestar Engineered

Så här ser en svensk drömbil utan pixlar på sig. Volvo S60 T8 Polestar är det vi ser, en bil som vi var iväg och körde i USA under förra året.

Tesla är fortsatt tvåa på listan men har jämfört med i fjol tappat en hel del anhängare, dock växer antalet sökningar efter den amerikanska elbilstillverkarens modeller ständigt på Blocket. Men det räcker inte för att ta sig förbi ”uddamärken” som Ferrari, Dodge och Pontiac.

– Vi ser en fortsatt stadig ökning i sökningarna efter Tesla och det är spännande att bilmärket är de yngre svenskarnas drömbil. Intresset för elbilar har blivit större under 2019. Alltjämt är det Volvo som fortsätter att ligga närmast svenskarnas bilhjärtan, säger Tero Marjamäki som är pressansvarig på Blocket.

Tesla Model S P100D 2018

Foto: Martin Öberg

Tesla ligger också bra på det i jakten på titeln som svenskarnas drömbil. Nya modellen Model 3 har fått mycket uppmärksamhet. På bilden ses dock modellen Model S.

Fler drömmer om Toyota än VW
Noterbart är att fler har Toyota än Volkswagen som drömbil. Kan det vara nya Supra och GT86 som avgör till japanens fördel?

Nytt märke på topp tio-listan är Chevrolet på plats åtta. Att Chevrolet har kommit upp sig ser Blocket hänger samman med allt fler annonssökningar på exempelvis Corvette och Camaro, två klassiska Chevrolet-modeller.

Topplista svenskars drömbil 2019 (2018)

 1. Volvo 12 % (11 %)
 2. Tesla 8 % (11 %)
 3. BMW 7 % (7 %)
 4. Audi 7 % (6 %)
 5. Mercedes 7 % (5 %)
 6. Porsche 5 % (5 %)
 7. Toyota 4 % (4 %)
 8. Chevrolet 3 % (ny)
 9. Volkswagen 3 % (3 %)
 10. Ford 2 % (3 %)

Mest sökta bilarna på Blocket just nu

 1. BMW
 2. Volvo
 3. Mercedes
 4. Saab
 5. Porsche
 6. Audi
 7. Chevrolet
 8. Cadillac
 9. Toyota
 10. Ford
 11. Jaguar
 12. Dodge
 13. Opel
 14. Pontiac
 15. Ferrari
 16. Tesla
 17. Skoda
 18. Kia
 19. Buick
 20. Jeep

Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer