Priset på bensin har störtdykt, men priset på diesel har inte sjunkit i samma takt. Nu går det dessutom upp igen – för andra dagen i rad.

12 kronor och 98 öre per liter 95-oktanig bensin, ett pris vi sedan i torsdags betalar vid bemannade drivmedelsstationer i Sverige. Senast vi såg ett så lågt pris skrivas ut på bensinpumpens display var i mitten av 2016. Förklaringen till det är oljekriget som Saudiarabien dragit igång, i kombination med coronaviruset som har fått världsmarknaden att gunga och som i sin tur lett till att efterfrågan på olja är betydligt mindre än normalt.

Dieselpriset har också gått ned under de senaste veckorna, dock inte alls i samma omfattning som bensinpriset. Och medan priset på bensin har legat stilla de fyra senaste dygnen har dieselpriset gått upp – två gånger.

LÄS MER: Överproduktion av olja kan leda till minuspris

I fredags ökade dieselpriset vid bemannade stationer i Sverige med 15 öre till 14,28 kronor per liter. I dag, måndag, höjdes priset med ytterligare tio öre till 14,38 kronor per liter. Med andra ord är dieseln just nu 1,40 kronor dyrare än bensinen.

Priset på råolja har sjunkit kraftigt senaste månaden. Vid senaste månadsskiftet låg priset över 50 dollar per fat, nu WTI-oljan nere i 22,50 dollar och Brentoljan i 28,50 dollar. Efter att ha ökat något under senare delen av föregående vecka, sjönk priserna igen inför helgen och har sedan dess legat någotsånär stabilt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer