Dödad av robot i Volkswagen-fabrik

I måndags omkom en 22-årig man vid Volkswagens komponentfabrik i Baunatal. Det var en fabriksrobot som grep tag i mannen och krossade honom.

I går meddelade Volkswagen att en 22-årig man i måndags omkommit vid biltillverkarens fabrik i Baunatal som ligger strax sydväst om Kassel. Det var när mannen höll på att installera en stationär robot tillsammans med kollegor som roboten grep tag och krossade honom mot en metallplatta.

Det mesta pekar på att det var är den mänskliga faktorn som är orsaken och inte roboten som flippade ut. Roboten, som har en begränsad aktionsradie, är programmeringsbar för att utföra olika sorters arbeten.

En kollega som var i närheten vid olyckstillfället skadade sig inte. En utredning har påbörjats och tysk åklagare överväger att väcka åtal.

Volkswagens fabrik i Baunatal tillverkar inte bilar utan komponenter, bland annat växellådor och avgassystem, som sedan skickas vidare till övriga Volkswagen-fabriker. Det är Volkswagens näst största fabrik i Tyskland med omkring 16 000 medarbetare.

Roboten på bilden ovan är från en annan Volkswagen-fabrik (den i slovakiska Bratislava). Bilderna nedan är från fabriken i Baunatal, Kassel.

Volkswagen-fabriken i Baunatal, Kassel

Volkswagen-fabriken i Baunatal, Kassel


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer