BMW ska börja bygga 3-serie i Mexiko. Det gillar inte USA:s blivande president Donald Trump som vill att de ska bygga bilar i hans land, annars blir det hög skatt på bilarna som skeppas över gränsen.

På fredag blir Donald Trump officiellt USA:s 45:e president. Trots att han ännu inte har tillträtt sitt nya ämbete har han tydligt proklamerat flertalet nya spelregler som han vill få till stånd. Bland annat vill han se minskad import av varor till USA och att de amerikanska medborgarna i stället ska köpa grejer tillverkade inom landets gränser. Det är här BMW kommer in i bilden, trots att det är ett tyskt företag.

BMW ska i en fabrik i mexikanska San Luis Potosi tillverka 3-serie som ska gå på export över hela världen, bland annat till USA. Tillverkningen i Mexiko, som är tänkt att påbörjas under 2019, ska ske parallellt med den som redan existerar i Tyskland och Kina.
Men Donald Trump är inte förtjust i valet av placering av fabriken. I en intervju med tyska tidningen Bild under söndagen säger han att BMW borde bygga nya fabriken i USA eftersom det är mycket bättre för företaget.

Vad Trump syftar på är den importskatt, som han tidigare talat om flertalet gånger, om 35 procent som påförs varor som tillverkas utanför USA:s gränser och som ska användas inom landet. BMW är alltså inte ensam biltillverkare om att hotas av höga importtullar, även om det är just BMW som förs på tal denna gång.

BMW har redan en stor fabrik i Spartanburg, South Carolina, i USA. Där tillverkar man alla X-modeller förutom X1 som tillverkas i Tyskland. De senaste åren har Spartanburg-fabriken släppt ifrån sig över 400 000 nya bilar årligen, en siffra som ska bli ännu högre framöver. Redan i dag är den BMW:s största fabrik.
BMW sysselsätter totalt omkring 70 000 personer i USA och BMW räknas som USA:s största bilexportör.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer