Jaguar E-Type i elektriskt utförande fastnar inte i stadiet som one-off-bygge. Jaguar har nämligen gett grönt ljus till ett projekt som innebär att E-Type Zero blir verklighet 2020.

Kommer du ihåg fjolårets läckraste elbil? Om inte, här har du den – Jaguar E-Type Zero Concept som Jaguar Land Rover Classic lät tillverka. Dock tillverkade de inte bilen från grunden utan renoverande en E-Type Roadster Series 1.5 från 1968. Vid renoveringen passade man på att kasta ut den 4,2 liter stora sexan med tillhörande växellåda. I stället satsade man på en elmotor som med hjälp från litiumjonbatterier pumpar ur sig 300 utsläppsfria hästkrafter.

Vissa detaljer passade man dessutom på att modernisera när drivlinan ändå hoppade från gamla tider till framtid. Ny instrumentbräda med digitaliserade funktioner, LED-strålkastare med mera.

Många intressenter ropade antagligen efter serieproduktion, för nu meddelar Jaguar att E-Type Zero Concept ska gå från one-off till just produktion. Tekniska detaljer om produktionsversionen får vi vänta på, likaså en prislapp. Räkna med att den inte blir billig.

– Vi är överväldigade av den positiva reaktionen på Jaguar E-typ Zero-konceptet. Framtidssäkrad njutning av klassiskt bilägande är ett viktigt steg för Jaguar Classic. E-Type Zero visar det otroliga arvet från E-Type samt kompetensen och hantverket på Classic Works, samtidigt som det demonstrerar Jaguar Land Rovers engagemang för att skapa fordon med nollutsläpp över alla delar av verksamheten, inklusive Jaguar Classic, säger Jaguar Land Rover Classics vd Tim Hannig.

Du som redan äger en Jaguar E-Type och drömmer om en elektriskt variant behöver inte köpa ännu en E-Type. Jaguar kommer nämligen att erbjuda elkonvertering av befintliga E-Type-bilar. Konverteringen ska vara fullständigt reversibel, så ångrar du dig kan du alltid få tillbaka din förbränningsmotoriserade E-Type.

Sommaren 2020 tror Jaguar att de kommer att börja rulla ut E-Type Zero.

LÄS MER: Allt om Jaguar E-Type Zero


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer