Efter nya mobilförbudet – så högt är bötesbeloppet för rattsurf

Snart en och en halv månad har gått sedan den nya "mobil-lagen" trädde i kraft och nu har de första domarna mot personer som kört bil med mobiltelefonen i handen börjat trilla in. Vad boten för rattsurf hamnar på? 1 500 kronor.

Det var den 1 februari i år som det blev förbjudet i Sverige att hålla i en mobiltelefon medan man kör bil (undantag gäller dock bland annat för blåljuspersonal).

Och redan första dagen var det personer som åkte dit. En av dem var en man i Umeå som stoppades av en polispatrull, ertappad med mobiltelefonen i handen. Mannen erkände brottet och har nu dömts i tingsrätten för brott mot trafikförordningen. För det ska han betala 1 500 kronor i böter, skriver Västerbottens-Kuriren.

Därmed har vi fått det första vägledande fallet, även om det aviserade beloppet på förhand varit just 1 500 kronor. Det är samma summa som tingsrätten dömde till år 2013 då det blev olagligt att köra bil med ”mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning” om det inverkade ”menligt på framförandet av fordonet”.

Exakt hur stort bötesbeloppet skulle bli för rattsurf har dock inte varit jättelätt att förutspå eftersom det inte funnits några prejudicerande domar. För det krävs en dom i Högsta domstolen. Enligt TT är det just därför många av rattsurfsfallen just nu går hela vägen till åtal.  I vanliga fall brukar liknande förseelser, där personen erkänner, sluta med böter och strafföreläggande.

 


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer