Tanken är att antalet elbilar ska öka kraftigt de kommande åren. För att underlätta elbilsägandet vill regeringen att parkeringsplatser ska kunna reserveras för elbilar.

Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur reglerna kan ändras för att det ska bli möjligt att reservera parkeringsplatser för elbilar. Senast den 10 maj ska Transportstyrelsen presentera sitt förslag på nödvändiga förändringar i trafiklagstiftningen.
– Med fler elbilar på våra vägar kan vi kraftigt minska transportsektorns koldioxidutsläpp. Det gör att elbilar tydligt kommer att vara en del av lösningen för att nå regeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Nollutsläpp av avgaser vid eldrift och låga bullernivåer gör dessutom elfordon till ett intressant alternativ för att uppnå goda livsmiljöer i städer, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Förhoppningen är alltså att antalet elbilar på de svenska vägarna ska öka kraftigt. Men det blir ett svårnått mål om elbilsägare inte kan räkna med att kunna ladda sina bilar när de står parkerade. De laddplatser som redan har börjat anläggas i anslutning till parkeringsplatser är inte alltid åtkomliga för elbilarna eftersom vilken bil som helst får parkera där. I dagens trafiklagstiftning finns ingen möjlighet myndigheter att reservera laddplatserna för elbilar och plug in-hybrider.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer