Schaefflers 4ePerformance har fyra Formel E-motorer och accelererar 0-200 km/h på under sju sekunder.

Audi är första tyska biltillverkare med ett fabriksstall i Formel E även om man faktiskt varit inblandad i serien sedan starten 2014. Med på tåget är komponenttillverkaren Schaeffler som nu visar upp vad man kan göra med en Audi RS3. Eller i alla fall med skalet till en sådan.

Tillsammans med trimmarna ABT Sportline har man byggt bilen 4ePerformance som har fyra Formel E-motorer som ger en total kraft på närmare 1200 hästkrafter och med det en acceleration 0-200 km/h på under sju sekunder.

Motorerna, på 220 kW/295 hk vardera, är av samma typ som Lucas di Grassi vann Formel E-mästerskapet med 2016/2017 i bilen FE01. De är monterade vid varsitt hjul och är parade med en växellåda per axel. Bilen har två batterier med en sammanlagd kapacitet på 64 kWh.

4ePerformance är såklart i första hand en uppvisning i vad man kan men även en arbetsbänk för att försöka föra över erfarenheterna från Formel E ut på gatan.

– På samma sätt som Schaeffler har tillfört expertis till Formel E från första början gör vi det nu även för volymbilar i form av både komponenter och hela system, säger företagets tekniska chef Peter Gutzmer.

Bilen kommer vi aldrig få se hos Audihandlaren så tillsvidare får vi nöja oss med vanliga RS3. Du har väl inte missat vår provkörning av modellen i sin senaste skepnad?


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer