I Småland har Anders Johansson räddat en klassisk Volvo Amazon polisbil från att duka under.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Kommer du ihåg tiden då svenska polisbilar var målade i svart och vitt? Från att från början ha varit mestadels helsvarta började svenska polisen köra med svart och vitt 1958 för att öka synligheten. Många är vi som förknippar polisbilar med just denna färgkombination, men det är faktiskt över 30 år sedan de försvann.

Du som inte har ett minne av de svartvita polisbilarna får i filmen ovan ett ypperligt tillfälle att se något nytt, fast det är gammalt. Här får vi se Anders Johansson i småländska Figeholm utanför Oskarshamn som har en fin Volvo Amazon polisbil från 1967 med tillhörande polissläp och polisspadar. Släpet kanske inte är så lätt att minnas, men de klassiska rödvita spadarna med svart text har de flesta av oss sett någon gång.

Anders Johansson säger till tidningen Barometern, som ligger bakom filmen, att han hittade bilen i uselt skick ståendes bakom en ladugård och att han har spenderat åtskilliga timmar de senaste två åren för att få den tillbaka till sin forna glans. Men han är inte riktigt färdig med bilen, några interiöra detaljer ska återställas till originalutförande.

1984 beslutade Rikspolisstyrelsen att de svenska polisbilarna skulle vara helvita med blågula ränder över karossen. Det ansågs vara en kostnadsbesparing, men var inte så lyckat då de syntes för dåligt i trafiken.
1989 var det därför dags ny färgkombination i blått och vitt och under 2005 kompletterades färgsättningen med en fluorescerande gul kulör.

Volvo PV36 Polisbil från 1935.

Förr var svenska polisbilar enfärgade, oftast helsvarta. Här en Volvo PV36 Polisbil från 1935. Foto: Volvo

Saab 95 1977.
Volvo 244 GL Polisbil 1988

Foto: Liftarn

1984 åkte det svarta ut och bilarna blev vita med blågula ränder (hockeyklubbsformade). Denna färgställning var inte helt lyckad och försvann redan fem år senare. Här en Volvo 244 GL Polisbil från 1988. Foto: Liftarn

Volvo V70 Polisbil 2000

Redan 1989 var det dags för nästa färgbyte. Vita bilar med blåa fält skulle göra bilarna synligare. Här en Volvo V70 Polisbil från 2000. Foto: Volvo

BMW 5-serie polisbil

Så här ser polisbilar ut i dag. Sedan 2005 är det fluorescerande färger som gäller och numera även LED-ljusramper. Här en BMW 525 Touring xDrive Polisbil från 2013. Foto: BMW


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer