Den finska bilindustrin ser ut att vara på frammarsch. Valmet har nyligen visat en miljövänlig konceptbil och nu kommer outsidern ERA med fyrhjulsdrift och en räckvidd över 300 kilometer.

ERA (Electric RaceAbout) finns än så länge bara i ett enda exemplar. Men det räcker för att vinna den stora elbilstävlingen Progressive Automotive X Price där första pris är cirka 18 miljoner kronor. Det är pengar som teamet bakom ERA skulle behöva. Projektet leds av Metropolia University of Applied Sciences i Helsingfors och två andra finska högskolor såväl som en mängd finska företag finns på listan över samarbetspartners.

ERA är med andra ord en elsportbil i ett mycket tidigt stadium och några tankar på produktion finns ännu inte. Projektledaren Sami Ruotsalainen hoppas dock på att kunna sälja delar av tekniken i ERA till några av de etablerade biltillverkarna. ERA använder sig av litiumjonbatterier som förser fyra elmotorer, en vid varje hjul, med kraft. Motorerna ger 50 kW vardera. Konstruktionen är till stora delar tillverkad i kolfiber vilket gör att vikten stannar på 1 250 kilo. Räckvidden är än så länge bara teoretisk men det talas om att ERA ska fixa 300 kilometer på en laddning. 0-100 km/h ska gå på under 5 sekunder. Ett system för ”expressladdning” ska göra att ERA kan snabbladdas på endast tio minuter.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer